Hová, hogyan, milyet

Mielőtt rendelnél, fusd át útmutatónkat, amelyben gyakorlati segítséget szeretnénk nyújtani, a lapok felhasználásáról. Cementlapot tehetsz bárhová, ahová amúgy is hideg burkolatokat tervezel: konyhába, előszobába, folyosóra.

FÜRDŐSZOBÁBA IS?

Igen, cementlapokat nyugodtan tehetsz vizes helyiségekbe is, lapjainknak jelentős része kerül fürdőszobákba, felületkezelés után akár a zuhanyzótálca helyén is nyugodtan használhatók. A cementlapokon mezítláb járni nagyon kellemes érzés.

A cementlapokat felületkezelés nélkül adjuk, ezért lerakás után a felületet – függetlenül attól, hogy milyen helyiségbe kerülnek –  még feltétlenül impregnálni kell, és véleményünk szerint érdemes nagyobb igénybevételnek kitett helyiségekben (előszoba, konyha, konyhapult feletti dekorcsík) vaxolni is. Figyelj arra, hogy a vízkövet ne savas tisztítószerrel távolítsd el.

Ötleteléshez, inspirációhoz a témakörben a referencia galériáink közül az alábbiakat érdemes végig kattintani:

 

MENNYIRE CSÚSZÓS A FELÜLET?

Lapjaink a magyarországi forgalmazáshoz elengedhetetlen ÉMI (Épitésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft) vizsgálaton (projektszám: M4-7125M-04499-2014) az ún. SRT skálán ≥ 55 értéket kaptak, a lapok csúszásmentessége (hivatalosan: a csúszási ellenállása) nagyon magas, ez azt jelenti, hogy a vizes felület nem csúszós, akár éttermek konyhai részén is alkalmazható, ahol a balesetveszély miatt ez nagyon fontos szempont. A teljesítmény nyilatkozatban az összes egyéb fontos jellemző is megtalálható.

A Marrakesh Cementlapok a népszerű egerszalóki Hotel Shiraz wellness részlegében is évek óta probléma mentesen „működnek”, pedig gyakorlatilag folyamatosan nedves a felület és meglehetősen nagy a forgalom, referencia képek a galériánkban.

TEHETEM ŐKET A FALRA IS?

Igen, sőt! Lapjaink nagyon sok konyhát dekorálnak a pult feletti sávban – inspirálódj Referenciáink között tallózva.

Viszont számolj a lapok vastagságával, mert a felső konyhaszekrények és a lapok találkozásánál erre figyelni kell. Megfelelő felületkezelés után használatuk semmivel sem problémásabb, mint a kerámia felületek esetében.

Ha falra kerülnek a lapok, érdemes felrakás előtt elvégezni a felületkezelést, mert a földön, vízszintes helyzetben az impregnáló folyadék jobban és egyenletesebben szívódik fel.

PADLÓFŰTÉSSEL KOMBINÁLHATÓ?

Igen. A lapok a vastagságuk miatt lassabban melegszenek fel, de tovább tartják a meleget. Ha olyan hétvégi házba tennéd le, amit fűtési szezonban is használnál rendszeresen, akkor számolj azzal, hogy péntek este valamivel lassabban lesz meleg: ezt gondold végig döntésed előtt.

TERASZRA, ERKÉLYRE?

Igen, a cementlapok kültéren is használhatók, de az alábbi szempontokat feltétlenül vegyük figyelembe:

 • A lapokat lehetőleg védettebb, valamennyire fedett részekre rakjuk le.
 • Felülről az időjárás viszontagságai ellen a felületkezeléssel (impregnálás + vax) teljes védelmet kap a felület.
 • Alulról azonban fontos, hogy télen is szárazak maradjanak, mert a  lapok alsó része márványpor alapú beton, ami nem tartalmaz fagyálló vagy szigetelő adalékot. Ha a felület alulról vagy oldalról nedvességet kap, az hosszútávon megbosszulhatja magát – a folyamatos fagyás-kiolvadás miatt a cementlapok feltöredezhetnek.
 • Ezért elsősorban kertkapcsolatos teraszoknál, lépcsőknél, járdáknál fontos, hogy a lapok ne csak felülről legyenek védve, hanem alulról se kapjanak nedvességet, ezért a lapok oldalsó és alsó szigetelésére is külön figyelmet kell fordítani. Ezt a szakemberek általában egy fém záró profillal szokták megoldani, de döntés előtt mindenképpen kérje ki a kivitelező szakember véleményét.
 • Erkélyeknél elsősorban a felület külső oldali védelmére érdemes külön figyelmet fordítani, a lapok egy erkélyen jellemzően nem kap(hat)nak nedvességet alulról (hacsak nincs egy gonosz alsó szomszéd, aki télen slaggal locsolja az erkélyünket alulról :-))

OLYAN NEHÉZ ELKÉPZELNEM HOGYAN FOG KINÉZNI… TUDTOK ÖTLETEKKEL SEGÍTENI?

Érdemes szétnézni a Referenciáink között, és javasoljuk, hogy gyere el hozzánk a bemutatóterembe is, ahol közösen tudjuk megnézni, hogy az adott felületre mi lenne a legjobb megoldás, és egy jó kávé mellett rengeteg cementlapos enteriőr képet is tudunk mutatni.

TERVEZÉSNÉL MIRE KELL MÉG FIGYELNEM?

A vastagságra. A cementlapok 1,6 cm vastagok, a kerámia burkolatoknál jóval vastagabbak, ezért a burkolatválásoknál a rétegrendben ezzel számolj majd, ragasztóval együtt szűk 2 cm kell a lapoknak.

HOL ÉS HOGYAN KÉSZÜLNEK A LAPOK?

A Marrakesh Cementlap cementlapjai Vietnamban készülnek. Ebben a galériában körül tudsz nézni manufaktúránkban, ha pedig érdekel, hogy milyen technológiával, hogyan készülnek a lapjaink, akkor ezt a galériánkat nézd végig.

MILYEN SZÍNEKKEL KÉSZÜLHETNEK A CEMENTLAPOK?

Teljes színpalettánk 54 színből áll, és a tervezőprogramunkban  tudod megnézni. Bármelyik lapunkat meg tudod rendelni egyedi színkombinációban is, közel 200 mintából válogathatsz!

VAN ESETLEG VALAMILYEN PROGRAMOTOK, AMIBEN A MINTÁKAT KÜLÖNBÖZŐ SZÍNEKKEL MEGTERVEZHETEM?

Igen, van, és úgy hívjuk, hogy TERVEZŐPROGRAM.  Ennek segítségével nagyon gyorsan nagyon sok színvariációt meg tudsz nézni, ezeket le tudod menteni, de akár egyből el is tudod nekünk küldeni rendelésként, az igényelt mennyiség megadásával. Számolnod kell azonban az egyedi rendelések 2-3 hónapos átfutásával és azzal, hogy a minimum rendelhető mennyiség egyedi színeknél 5 m2. Ha elakadnál a használata közben, itt találsz segítséget.

MILYEN MINTÁK KÖZÜL VÁLASZTHATOK?

Jelenleg közel 200 mintánk van, a MINTÁK menüpontra kattintva megnézheted őket, és a jelenlegi színváltozatokat is.

NAGYON TETSZIK EGY MINTA, DE NINCS A KOLLEKCIÓTOKBAN: EL TUDJÁTOK KÉSZÍTENI?

Ha nem jogvédett dizájnról van szó, akkor igen (a régi, klasszikus minták nem jogvédettek). Minden új mintához külön sablon készül, ez nagyjából egy hetet vesz igénybe. A sablon elkészítésének ára 15-20 000.- Ft, de 30 m2 feletti rendelésekben már nem számoljuk ezt az összeget fel Neked.

KAPHATOK MINTÁT?

Ha szeretnéd a cementlapot a fal vagy bármi más színével összenézni, és van a kívánt lapból készleten, természetesen szívesen adunk mintát, ennek költsége 1000.- / db.

MEKKORÁK A LAPOK?

Cementlapjaink ezekben a méretekben készülnek:

 • 10 x 10 cm négyzet
 • 7 x 7 cm négyzet
 • 17 x 17 cm négyzet
 • 20 x 20 cm négyzet
 • 25 x 25 cm négyzet
 • 15 x 17-es hatszög (hexa)
 • 20 x 23-as hatszög (hexa)
 • 25 x 28-as hatszög (hexa)
 • 20 x 20 cm nyolcszög (okta)
 • 20 x 20-os halpikkely
 • 20 x 10-es lábazati elem

MILYEN VASTAGOK A LAPOK?

A cementlapok 1,5 cm vastagok, a kerámia burkolatoknál jóval vastagabbak, ezért a burkolatválásoknál a rétegrendben ezzel számolj majd, ragasztóval együtt szűk 2 cm kell a lapoknak.